marți, 30 noiembrie 2010

Legenda lui Mos Craciun

www.seiza.ro

Legenda mosului ne spune ca Maica Domnului si Dreptul Iosif cautau adapost pentru a putea naste Fecioara Maria.
Fecioara Maria a batut la poarta lui Mos Ajun, dar acesta nu i-a putut primi deoarece era foarte sarac, insa i-a indrumat spre poarta fratelui sau Mos Craciun, care era mai bogat.

Unele legende sustin ca Mos Craciun si-ar fi trimis sotia (Craciuneasa) sa o moseasca pe Fecioara Maria si dupa nasterea Domnului, Mos Craciun L-a asezat pe Iisus sub un mar si de bucurie toate merele pe care le luase din mar le-a daruit tuturor copiilor care treceau prin acel loc . Sub acest pom a fost ingropat si Mos Ajun.

Alta legenda spune ca atunci cand Mos Craciun a aflat ca nevasta sa Craciuneasa a mosit-o pe Maica Domnului si ca a lucrat de ziua lui (25 decembrie), i-a taiat mainile. Atunci Craciuneasa s-a dus la Fecioara Maria si plangand i-a spus ce a patit, iar Maica Domnului a suflat peste mainile ei si indata i s-au pus la loc si s-au facut frumoase, lipsite de zbarcituri.

Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din trunchiuri de brad in curtea lui si joaca o hora cu toate slugile lui.

Dupa joc, Craciun imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde,colindele de Craciun.

Aceasta legenda sta la originea datinei din Transilvania de a face de Craciun un colac in forma de mana, cu degete intinse si uns pe deasupra cu galbenus de ou ca sa sclipeasca precum mainile Craciunesei. De bucurie ca sotia sa a scapat Craciun ii imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce de ziua Domnului, daruri copiilor.

Source: www.brasov.top-10.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu