miercuri, 26 decembrie 2012

Traditii de Anul Nou in lume

Prezente in toata lumea, traditiile de anul nou difera in functie de zona geografica si obiceiurile poporului, insa toate se invart in jurul acelorasi simboluri si valori: prosperitatea, innoirea, fertilitatea, speranta de mai bine in noul an ce vine.

Anul Nou in Statele Unite ale Americii

Poate cea mai cunoscuta traditie de Anul Nou in America este coborarea mingii in Times Square, in ajunul Anului Nou. Times Square este o intersectie comerciala din Manhattan, la rascrucea Broadway cu Seventh Avenue, denumita si "Crossroads of the World" sau "The Great White Way" si reprezinta un simbol al orasului New York.

Pentru ca in New York s-au interzis artificiile, acestea au fost inlocuite cu un alt obicei fastuos, coborarea unei mingi luminoase din varful unui catarg metalic. Prima minge luminoasa, coborata in 1907, avea un diametru de 1,5 metri si era impodobita cu 100 de becuri de 25 de watti fiecare.

O alta traditie de Anul Nou in sudul Statelor Unite este consumul de fasole si ciolan afumat. Un proverb spune ca trebuie sa mananci fasole de Anul Nou pentru a avea parte de de toate in tot restul anului.

Desi prezente in toata lumea, asa numitele New year's Resolutions au facut traditie in Statele Unite. Planurile pentru noul an marcheaza un punct de cotitura, un moment in care lasam in urma obiceiurile nocive si ne concentram pe altele sanatoase si pe planuri de bataie constructive pe care sa le urmam si sa le indeplinim pe parcursul anului nou ce vine. Crestinii stravechi considerau ca prima zi a anului nou este prilej de reflectare la greselile facute si la modalitatile de rezolvare a problemelor si de autodepasire in noul an.

Felicitare animata pentru sarbatorile de iarna Un an nou fericit! - felicitare animata pentru Anul Nou 2013

Clic pe imagini pentru a vedea / trimite felicitarile de Anul Nou direct pe site-ul nostru.

Clic pe http://ro.seiza.ro/ecards/categ/id/36 pentru a vedea / trimite mai multe felicitari de Anul Nou direct pe site-ul nostru



Anul Nou in Japonia

In Japonia, Anul Nou este cea mai importanta sarbatoare. Stand sub simbolul reinnoirii, traditiile de Anul Nou includ petreceri in toata luna decembrie, asa numitele Bonekai sau "petrecerile pentru uitarea vechiului an". Aceste petreceri sunt organizate pentru a lasa problemele si grijile in urma si pentru a pregati venirea noului an cu sufletul deschis si despovarat de neintelegeri si nelinisti.

La miezul noptii, pe 31 decembrie, templele budiste bat gongul de 108 ori pentru a inlatura cele 108 slabiciuni umane. Ziua Anului Nou este prilej de bucurie si sarbatoare si, ca atare, nu se lucreaza deloc. Copiii isi impart cadouri, bani si felicitari. Trimiterea felicitarilor de Anul Nou face parte din traditiile japoneze, prin urmare oficiile postale garanteaza expedierea plicurilor pe 1 ianuarie.

2013! Anul Sarpelui (felicitare gratuita) Anul Sarpelui - felicitare pentru Anul Nou Japonez (Oshōgatsu)

Clic pe imagini pentru a vedea (inclusiv traducerea textelor din felicitari) / trimite felicitarile de Anul Nou Japonez (Shōgatsu) direct pe site-ul nostru.

Clic pe http://ro.seiza.ro/ecards/categ/id/107 pentru a vedea / trimite mai multe felicitari de Anul Nou Japonez (Anul Sarpelui) direct pe site-ul nostru



Anul nou in China

In China, Anul Nou este cea mai importanta sarbatoare, marcat de festivaluri, desfasurare de forte si culoare. Se celebreaza anual in prima zi a calendarului chinezesc, in general la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie. Artificiile sunt una dintre traditiile de Anul Nou, folosite pentru a alunga spiritele rele si energiile nefaste, dar si pentru a anunta cu zgomot venirea anului nou.

O alta traditie de Anul Nou se numeste Jie Cai Ceng sau Primirea Zeilor Bogatiei si Prosperitatii. Are loc in a cincea zi a anului nou chinezesc si este celebrata cu precadere de oamenii de afaceri. Culoarea rosie este deopotriva importanta in China, reprezentand prosperitatea pentru anul nou care vine. Traditia spune ca, de Anul Nou, chinezii trebuie sa umple plicuri rosii cu bani si sa le ofere tinerilor, celor singuri sau fara loc de munca.

Traditiile de Anul Nou in China inglobeaza o serie de festivaluri si parade. Festivalul Felinarelor se sarbatoreste in a cincisprezecea zi a anului nou chinezesc. Cu aceasta ocazie, o multitudine de felinare sunt aprinse pe strazile oraselor, multe dintre ele avand forma unor animale, cu precadere forma animalului care domina anul chinezesc respectiv. Dragonul este figura proeminenta a sarbatorii Anului Nou in China. Dragonii reprezinta stramosii, dar sunt si simboluri ale fertilitatii si echilibrului.

Celebrarile Anului Nou chinezesc presupun intotdeauna, fara exceptie, prezenta mancarurilor. O multitudine de feluri de mancare, de la peste la dulciuri, sunt prezente pe mesele familiilor din China. De Anul Nou, familia si prietenii se aduna la masa din prima noapte a Anului Nou, unde vor consuma mult peste, simbol al prosperitatii.

sursa: http://www.roportal.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu