luni, 10 decembrie 2012

Cateva legende pentru Craciun

Cum se apropie Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a sfarsitului de an, voi incerca sa readuc in atentia cititorilor unele legende (culese de pe internet) despre Craciun precum si traditii legate de acesta.


Ursuletul Teddy iti ureaza Craciun fericit! - felicitare animata Invitatie haioasa de Craciun

Clic pe imagini pentru a vedea / trimite felicitarile de Craciun direct pe site-ul nostru.

Clic pe link pentru a vedea / trimite mai multe felicitari de Craciun direct pe site-ul nostru



- La Bafena

Italienii tin mult la legenda vrajitoarei "La Bafena". Aceasta femeie in varsta era buna la suflet si se spune ca le-ar fi oferit mancare si adapost celor trei magi, in drumul lor spre Iisus.

Bafena isi trage un sal negru pe ea si se urca pe matura, pornind in calatorie. Tine un sac plin de cadouri in spate si incearca sa se strecoare peste tot fara sa fie vazuta. Se spune ca daca un copil o spioneaza, ea il va lovi puternic cu matura (metoda excelenta pentru parinti de a tine copii in pat). Bafena intra tot pe cos, lasa cadouri celor cuminti si o bucata de carbune sau putina cenusa celor obraznici.

Si, daca tot vine cu matura, batrana vrajitoare are obiceiul sa faca si curat in casa!

- Sinterklaas

In Olanda, vine Sinterklaas, un mos asemanator cu mosul americanilor. Daca infatisarea este oarecum similara, ei bine, povestea difera. Sinterklaas ajunge la sfarsitul lui noiembrie, (de fapt se serbeaza in aceeasi zi in care la noi se sarbatoreste Sf. Nicolae - 6 decembrie), el luand calea apei tocmai din Spania, intr-un vapor cu aburi.

Nu exista reni, sanie sau zboruri spectaculoase. Mosul o ia la pas pe strazi, intalnindu-se cu toti copii. El este ajutat de Black Peter, un copil de culoare care a starnit mult controverse de-a lungul anilor. Unele carti spuneau ca Peter era sclavul lui Sinterklaas, facand referire la perioada de sclavie a negrilor. Ca sa scape de rasism, olandezii au gasit o solutie superba: Peter o ia pe cos inaintea Mosului si de acolo i se trage culoarea! Este cosar de meserie!

- Ded Moroz

In Rusia exista Ded Moroz sau "Mos Gerila", tradus in romana. Ded Moroz imparte cadouri fie intrand pe cos, fie aparand la diverse petreceri. El vine de regula insotit de o nepoata, Snegurochka.

Legenda spune ca Ded Moroz fusese un vrajitor ce rapea copii si cerea cadouri pentru rascumparea acestora. Rusii l-au reconvertit intre timp, spunad ca, pentru a-si repara greselile din trecut, Mos Gerila a inceput sa imparta chiar el cadourile micutilor.

Mosul vine la rusi si in celelalte state care au suferit o influenta rusa categorica in troika, o sanie trasa de un cal.

Pe maine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu