marți, 8 ianuarie 2013

Despre anul nou chinezesc

Simboluri si semnificatii ale Anului Nou Chinezesc

Anul nou chinezesc, supranumit si “Festivalul primaverii”, un eveniment al fericirii si impartasirii bucuriei, sarbatorit pe parcursul a 15 zile, este stabilit in functie de calendarul noului an chinezesc (un calendar lunar, spre deosebire de cel solar ocidental), fiind uneori numit “Anul nou lunar”.


Anul Nou Lunar 2013 - Anul Sarpelui (felicitare gratuita) La multi ani! - felicitare pentru Anul Nou chinezesc - Anul Sarpelui

Clic pe imagini pentru a vedea / trimite felicitarile de Anul Nou Chinezesc direct pe site-ul nostru.

Clic pe http://ro.seiza.ro/ecards/categ/id/109 pentru a vedea / trimite mai multe felicitari de Anul Nou Chinezesc - (Anul Sarpelui) direct pe site-ul nostru



Iata cateva dintre simbolurile Anului Nou Chinezesc si semnificatiile lor:

- Nien , monstrul infometat
Potrivit povestilor si legendelor , inceputul anului nou chinezesc este legat de lupta cu un monstru mitic , numit Nien.Aceasta faptura infricosatoare soseste in prima zi a anului si incearca sa se infrupte din turmele de vite , din granele din hambare , atentand chiar la viata satenilor , in special cea a copiilor.Pentru a se proteja , oamenii aseaza mancare in fata caselor la debutul fiecarui an.Se crede ca daca Nien va gusta din aceste bucate , se va imbuna si nu va mai ataca fiintele umane.

Legenda spune ca intr-o buna zi Nien a fost speriat de un copil imbracat in haine rosii.Gratie acestui fapt satenii si-au dat seama ca pot tine monstrul departe de casele lor daca atarna la ferestre si usi lanterne sau afise colorate in rosu. Obiceiul pocnitorilor de anul nou este legat de acelasi scop de a-l inspaimanta si alunga pe monstrul Nien.

Conform unei povesti populare, Nien a fost capturat, in cele din urma, de calugarul taoist Hongjun Laozu, fiind transformat in muntele cu acelasi nume.

- Florile reprezinta un element crucial al decoratiunilor noului an chinezesc.Cele doua flori asociate in mod traditional cu anul nou chinezesc sunt narcisa si floarea de prun.
Florile de prun simbolizeaza speranta si curajul. Narcisele sunt simboluri ale norocului in noul an , mai ales atunci cand se intampla sa infloreasca in cea dintai zi a anului nou chinezesc.

- Tava uniunii /impartasirii
Multe familii pastreaza obiceiul de a expune in casa o tava incarcata cu dulciuri , bomboane si fructe uscate cu care sunt tratati musafirii . Numite “chuen-hop” sau tavile uniunii (apropierii dintre oameni) , acestea sunt compuse , in mod obisnuit , din 8 compartimente , fiecare dintre acestea fiind destinat unui anume fel de mancare.

- Portocalele si tangerinele
Tangerinele sunt simboluri consacrate ale norocului , iar portocalele semnifica averea sau bogatia.

- Curatenia de Anul Nou
In zilele anterioare noului an chinezesc , familiile obisnuiesc sa faca o curatenie generala a casei , prin care se crede ca este eliminat ghinionul din vechiul an si se pregateste caminul in vederea gazdurii norocului anului ce vine.Maturile si farasele nu sunt folosite in cea dintai zi a anului, astfel incat norocul sa nu fie dat afara din casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu