sâmbătă, 15 octombrie 2011

Cate ceva despre Halloween


Vine Halloween-ul!

Salutare, salutare. Imi cer scuze pentru cei cativa cititori care au mai incercat din cand in cand blogul meu in ultimul an. Am revenit cu ceva forte proaspete si sper ca ma va mai tine cheful de scris o vreme.
Cum se apropie sarbatorile si mie imi plac extrem de mult (asta mai ales pentru ca sunt un prilej prin care eu dau frau pasiunii mele pentru design)nu vreau sa ratez nici macar sarbatoarea Halloween-ului. Da, stiu...unii vor spune ca nu e o sarbatoare tipic romaneasca si de ce mi-as bate capul cu ea. Ei bine, postarea asta o voi dedica acelor romani care profita de aceasta sarbatoare, isi scot costumele de alungat spiritele, lanternele si dovlecii din camara si se hotarasc sa ne bantuie.

Si cum nu ma pot abtine sa nu va prezint nimic pentru Halloween, voi face trimitere la o felicitare mai veche (noutatile se mai lasa putin asteptate), dar care mie imi e foarte draga (si nu pentru ca am incercat sa fac in Photoshop ce in mod normal se face in Flash, doar de dragul incercarii), ci pentru ca Tweety e personajul meu preferat. Obraznicul de Sylvester, se pare ca de data aceasta face eforturi sa se mascheze in fantoma...nu i-a mers. :) http://www.seiza.ro/ecards/show/id/964 (click pe link daca vreti sa vedeti felicitarea animata)



Astazi vreau sa scriu cate ceva despre sarbatoarea Halloweenului, care sunt originile acesteia si despre legenda lui Jack O'Lantern.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică preluata de mai multe popoare. Aceasta sarbatoare poarta denumirea de Samhain (dupa numele stapanului mortii) sau Anul nou Celtic. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.


Culorile tradiționale ale sărbătorii Halloweenului sunt negru și portocaliu.

Care este originea ei? Celtii considerau ca in ziua de 31 Octombrie toate legile spatiului si timpului sunt suspendate, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Astfel, povestea spune ca in aceasta zi spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, aceasta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.

Satenii obisnuiau sa stinga focurile in case, astfel incat incaperile deveneau reci si neprimitoare, se imbracau in costume caraghioase si participau la tot felul de ritualuri pentru a speria spiritele venite in cautarea de corpuri vii. Acestia credeau ca deghizandu-se ei insisi in spirite rele, le pot evita.

Exista mai multe legende ce au legatura cu sarbatoarea Halloweenului, dar cea mai vestita este legenda lui Jack-Felinar (sau Jack o'lantern). Se spune ca Jack era un betiv smecher si zgarcit care a reusit sa il pacaleasca pe Satan sa urce intr-un copac si odata ce l-a vazut in varf, a sculptat pe coaja copacului o cruce, astfel incat Satana nu a mai putut cobora. Astfel el a reusit sa ii smulga lui Satana promisiunea ca in schimbul eliberarii lui din copac, acesta nu il va mai ademeni niciodata si nu il va mai face sa pacatuiasca.

Dupa ce a murit, ajuns la portile Raiului, Jack a avut surpriza de a nu fi primit Rai pentru ca avusese o viata pacatoasa. Insa se spune ca Satan nu i-ar fi iertat obrazniciile si nu l-a vrut nici in Iad. Satan l-a lasat pe Jack sa bantuie pe pamant, insa i-a dat un carbune aprins pentru a vedea pe unde bantuie. Pentru ca lumina sa tina mai mult, se spune ca acel carbune a fost pus intr-o gulie scobita.
Astfel ca la inceput, irlandezii au folosit gulii pe post de felinar. Insa odata raspundita in America, unde guliile se gaseau mai greu insa dovleci erau din belsug, s-a incetatenit obiceiul de a se folosi pe post de Jack o'lantern un dovleac golit si cioplit, care sa tina locul pe post de felinar in noaptea de Halloween.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu