duminică, 16 octombrie 2011

Despre originile Halloweenului

Click pe link pentru a putea trimite imaginea ca felicitare: http://ro.seiza.ro/ecards/show/id/944




Originile Halloweenului


Sarbatoarea Halloweenului are origini stravechi. Daca este sa ne luam dupa data acesteia, putem sa consideram ca este cea mai veche sarbatoare, care ne intoarce in timp cateva mii de ani. De fapt, Halloweenul este o combinatie a trei sarbatori: sarbatoarea celtilor numita (Samhain), sarbatoarea romana (Pomona) si o sarbatoare crestina (numita sarbatoarea tuturor sfintilor si a sufletelor).


Astfel, Halloweenul sarbatorit astazi este de fapt o combinatie de elemente specifice celor trei tipuri de festivitati. Voi relata pe scurt cateva dintre influentele celor trei sarbatori:


1. Influenta Celtica


Anul nou era serbat de celti pe data de 1 Noiembrie, si era denumit Samhain (sau sarbatoarea Zeului Mortii). Acest festival marca de fapt sfarsitul sezonului agricol si trecerea la nopti mai lungi si zile mai scurte.
In aceasta zi se sarbatoarea strangerea recoltei, se faceau focuri de tabara in sate si se ardea papusa de paie (sperietoarea de ciori) care a avsese un rol insemnat in perioada primaverii si verii.
Samhain (zeul mortii) este sarbatoarea dedicata acestui zeu al intunericului, iar celtii o serbau prin sacrificare de animale. De fapt, ziua incepea printr-o vanatoare, celtii pregatindu-si roadele pentru iarna.
Poporul celt credea că la această dată toate legile timpului şi ale spaţiului erau anulate, permiţând astfel tuturor spiritelor să se întoarcă printre cei vii. Ei credeau ca in noaptea de 31 octombrie-1 noiembrie spiritele celor decedati se intorc pe pamant si cauta un trup in care sa intre pentru a-si continua viata pe pamant. Tot ei credeau si ca aceste spirite pot lua orice fel de forma (inclusiv forme de animal - pisica neagra) pentru a pacali oamenii sa se apropie. Pentru a pacali spiritele rele, satenii se deghizau (mascau) in tot felul de creaturi bizare, crezand ca astfel pot trece ca fiind tot spirite rele venite pe pamant.

2. Influenta romana


Atat pentru romani, ca si pentru celti, perioada din jurul datei de 1 Noiembrie este foarte importanta. In cazul romanilor perioada, care deasemeni coincide cu perioada in care se culeg roadele toamnei, este cea in care se serbeaza festivalul dedicat zeitei Pomona. Cand romanii au ajuns pe teritoriile celtilor si le-au luat in stapanire, cele doua sarbatori s-au combinat, pierzandu-si in timp fiecare dintre ele identitatea proprie. Astfel , in sarbatoarea celtilor au aparut tot felul de noi elemente specifice zilei recoltei la romani, cum ar fi fructele. Astfel, merele care erau fructele sacre dedicate zeitei Pomona sunt acum asociate cu sarbatoarea Halloween-ului.

3. Influenta crestina


Tot in aceasta perioada, crestinii serbeaza Ziua tuturor sfintilor sau Sarbatoarea tuturor sufletelor. In secolele 3-4 dHr crestinatatea a devenit tot mai raspandita si mai puternica. Pentru a reusi sa atraga cat mai multi adepti, biserica a recunoscut in parte aceasta festivitate a celtilor ce marca sfarsitul verii, dar au acceptat ca aceasta sa fie celebrata in numele Bisericii.
Astazi Halloweenul este serbat pe 31 octombrie cu dulciuri, dovleci scobiti si luminati, masti si costume deghizate, scheleti, fantome. Cu cat mai creepy, cu atat mai bine!

Va continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu